Spletni pogovor: Evropski zeleni dogovor – priložnost za razvojni preboj

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji v sodelovanju s Slovensko tiskovno agencijo v četrtek, 18. 6. 2020, ob 12.00 vabi na četrti spletni pogovor o odzivu Evropske unije na pandemijo novega koronavirusa “Evropski zeleni dogovor – priložnost za razvojni preboj”.  

Okrevanje evropskega gospodarstva in obsežen finančni sveženj, ki ga bo za to namenila EU, sta priložnost za prehod v novo, zeleno prihodnost, ki jo je v ospredje svoje agende z evropskim zelenim dogovorom še pred koronakrizo postavila aktualna Evropska komisija. 

Bo Evropa postala vodilna sila v zelenih tehnologijah in inovacijah ter ravnanju z viri? Kaj se mora na poti k podnebni nevtralnosti celine še spremeniti? Kako naj se Slovenija kot država in družba učinkovito pripravi na zasuk v zeleno prihodnost in kako bo za to izkoristila evropska sredstva za okrevanje?   

O tem in drugih aktualnih procesih, tudi o načrtih EU za povečanje ambicije v boju proti podnebnim spremembam, bodo spregovorili: 

  • Janez Potočnik, nekdanji evropski komisar za okolje in sopredsedujoči Mednarodnemu panelu za vire (IRP), 
  • Ladeja Godina Košir, sopredsedujoča evropski platformi Circular Economy, 
  • Monika Kirbiš Rojs, državna sekretarka, Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, 
  • Taj Zavodnik, strokovni sodelavec, Focus društvo za sonaraven razvoj. 

Sklepno besedo ob koncu pogovora bo imel vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič. 

Spletni pogovor lahko spremljate v živo preko spleta na povezavi tukaj ali pa na Facebook strani Evropske komisije v Sloveniji, tukaj, ter na kanalih Slovenske tiskovne agencije na Facebooku, Youtubu in Twitterju. 

Pri razpravi lahko sodelujete s svojimi vprašanji tako, da jih lahko pred in med razpravo pošljete na e-poštni nalov staklub@sta.si 

Več informacij lahko najdete tukaj