Ukrepajmo proti sovražnemu govoru s priročnikom Zmoremo!

Na Uradu RS za mladino so izdali v slovenščino preveden priročnik z naslovom Zmoremo! s podnaslovom Ukrepanje proti sovražnemu govoru skozi nasprotne in alternativne naracije, ki jo je v originalni različici izdal Svet Evrope v okviru kampanje Ne sovražnemu govoru (No Hate Speech Movement) mladinske kampanje Sveta Evrope za človekove pravice.

Priročnik ponuja smernice za razvijanje nasprotnih in alternativnih naracij za boj proti sovražnemu govoru in spodbujanje človekovih pravic, zlasti v spletnih okoljih. V priročniku je predlagan sklop spletnih in nespletnih komunikacijskih in izobraževalnih pristopov ter orodij za izpodbijanje naracij, ki ohranjajo in upravičujejo sovražni govor.

Njegov cilj je okrepiti zbirke orodij mladinskih delavk/-cev, izobraževalk/-cev in aktivistk/-ov, ki se že ukvarjajo z delom in učenjem na področju človekovih pravic ali pa so se z njima pripravljeni ukvarjati.

Priročnik Zmoremo! bo koristil predvsem izobraževalkam/-cem kot pomoč pri spoprijemanju s sovražnimi naracijami ter pri njihovem odpravljanju in nadomeščanju s poudarkom na mladih in v spletnih okoljih. Bralke/-ce bo vodil pri prepoznavanju nevarnega pripovedovanja, ki slabi odnose v družbi.

Več si lahko preberete tukaj.