Vodič za Evropo: Zaščita pravic žensk in deklet v času pandemije COVID-19 in po njej

Amnesty InternationalWomen’s Link Worldwide in International Planned Parenthood Federation so objavile Vodič za Evropo: Zaščita pravic žensk in deklet v času pandemije COVID-19.   

Dokument je namenjen nacionalnim in lokalnim oblastem kot kažipot za nujne ukrepe, ki so potrebni za zaščito pravic žensk in deklet, ki so nesorazmerno prizadete zaradi pandemije, še zlasti tistih, ki doživljajo trdovratne oblike diskriminacije in diskriminacijo na podlagi več okoliščin. Zdajšnja kriza je zelo izpostavila strukturno in sistemsko diskriminacijo. 

Številke kažejo, da se je nasilja nad ženskami, zlasti nasilje v družini, v več državah alarmantno povečalo. Po nedavnih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so se v številnih evropskih državah nujni klici na pomoč povečali do 60 odstotkov glede na lansko leto. V nekaterih državah oblasti izpostavljajo znižanje prijav nasilja v družini, kar pa lahko kaže na to, da ženske, ki živijo skupaj z osebo, ki jih zlorablja, nimajo veliko možnosti, da pokličejo na pomoč. 

Vodič lahko v angleščini najdete tukaj 

Več informacij je na voljo tukaj.