Zbornik prispevkov in priporočil Labirint iz krize

Mladinske delavke in delavci se pri svojem delu pogosto znajdejo sredi krizne situacije, ki je posledica stiske mladega človeka, prostovoljca ali udeleženca v programih organizacije. “Kaj naj naredim? Kako se naj obnašam? Kako naj podprem mladega človeka in kako naj ob tem poskrbim tudi zase?” so vprašanja, ki si jih zastavljajo.

Predlagati nekaj namigov, veliko navdiha in dosti možnosti za mreženje so bili nameni enodnevnega dogodka Labirint iz krize, ki ga je oktobra 2018 organiziral zavod Movit, nacionalna agencija za programa Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota.

Na dogodek so posebej povabili koordinatorje prostovoljcev v organizacijah, mladinske delavce organizacij, ki sodelujejo v programih Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota, ter strokovnjake na področju dela z mladimi v stiski.

Ob najavi dogodka so začrtali, da bodo:

  • naslovili problematiko mladih, ki se znajdejo v stiski (predvsem v kontekstu projektov programov Erasmus+: Mladi akciji in Evropska solidarnostna enota);
  • orisali, kako prepoznati te stiske, preden pride do krizne situacije;
  • delili prakse in predstavili situacije, ki se dogajajo v organizacijah;
  • raziskali možnosti večjega sodelovanja med mladinskim sektorjem in strokovnjaki na področju dela z mladimi v stiski;
  • mladinskim delavcem in delavkam predstavili tehnike in metode, kako se odzvati v teh situacijah, kako postopati v naslednjih korakih in kako zagotoviti nadaljnjo pomoč.

Pred vami je zbornik, v katerem so združeni prispevki sodelujočih gostij in gostov in zaključki, ki so jih skupno oblikovali udeleženci in udeleženke srečanja. Na koncu zbornika boste našli tudi zemljevid pregled organizacij in strokovnjakov, ki vam lahko pomagajo pri naslavljanju različnih stisk.

Svoj izvod zbornika najdete tukaj.